Thürmer Gyula

1953. április 14-én született, Budapesten.
Édesapja hivatásos honvédtisztként dolgozott, jelenleg nyugállományban van. Munkája mellett megszerezte a hadtudományok kandidátusa, majd doktora címet. A tudományos életben jelenleg is részt vesz. Édesanyja hímzőnőként dolgozott, jelenleg nyugdíjas. Élete nagyobb részét gyermekei nevelésének szentelte. Egy húga van, foglalkozása pedagógus.

1971-76 között elvégezte a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemét.
1976-80 között a Külügyminisztérium munkatársa.
1980-82 között a moszkvai magyar nagykövetségen külszolgálatot teljesített.
1982-88 között a korábbi kormánypárt, az MSZMP KB Külügyi Osztályának munkatársa.
1988-89 között a korábbi MSZMP főtitkárának külpolitikai tanácsadója.

1989-ben részt vett a Munkáspárt megszervezésében. A párt első kongresszusán, 1989. december 17-én megválasztották a Munkáspárt elnökévé.

1989 óta a Munkáspárt elnöke.

1980-ban doktori fokozatot szerzett nemzetközi politikai szakból. Több könyv és cikk szerzője a nemzetközi kapcsolatok és a magyar belpolitika kérdéseiben.

Tagja a Correspondence International nemzetközi folyóirat igazgató tanácsának.

Hobby: úszás, turisztika és idegen nyelvek tanulása. Több nyelven beszél, köztük angol, orosz, német, szerb, olasz, spanyol nyelven.

Nős, felesége újságíró. Két gyermeke van. Fia újságíró, leánya gimnazista.