Szent-Iványi István

1958. november 12-én születtem Kecskeméten. 1984-ben végeztem az ELTE-n néprajz-szociológia szakán, és 1990-ben egyetemi doktori címet szereztem. 1989-1990-ben az MTA Néprajzi Intézetében dolgoztam tudományos munkatársként. A demokratikus ellenzék aktív tagjaként részt vettem a Dialógus Független Békecsoport és a Szabad Kezdeményezések Hálózata működésében, alapító tagja voltam a Menedék Bizottságnak és a Szabad Demokraták Szövetségének. 1990-2004. között országgyűlési képviselő voltam az SZDSZ színeiben, 1998-2002. között a Külügyi Bizottság, 2002-2004. között az Európai Integrációs Ügyek Bizottsága elnöki tisztjét töltöttem be. 1994-1997. között a Külügyminisztérium politikai államtitkáraként dolgoztam. Két ízben voltam az SZDSZ országgyűlési frakcióvezetője (1997-98., 2002-2002.). 2008-ban az SZDSZ Országos Tanácsa elnökének választottak, azt megelőzően rövid megszakítással 1990. óta az SZDSZ országos ügyvivője voltam. 1997-1998-ban a Liberális Internacionálé alelnöke voltam. 2002-2003-ban az Európai Konvent egyik magyar delegáltjaként vettem részt az Alkotmányos Szerződés kidolgozásában. 2003-2004-ben megfigyelőként követtem az Európai Parlament munkáját, ahol 2004. óta képviselő vagyok az SZDSZ színeiben a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoportban. Az Európai Parlamentben a Külügyi Bizottság tagjaként, a Költségvetési Bizottság póttagjaként, illetve a Koreai-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős delegáció alelnökeként tevékenykedem. Nős vagyok, három gyermek apja.

Hivatalos honlap
Személyes honlap