Szemerkényi Réka

Személyes adatok: Születési hely, idő: Eger, 1966. október 25. Családos, négy gyermek édesanyja Tanulmányok, végzettség: PhD fokozat: Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Közgazdaságtudományi Intézet, „Energiabiztonság, energiapolitika a hidegháború Európájában” (2007) Egyetemi diplomák: Johns Hopkins University, Felsőfokú Nemzetközi Tanulmányok Intézete (School of Advanced International Studies, SAIS) Nemzetközi Kapcsolatok és Közgazdaságtan, Masters fokozat, USA (1995) Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Budapest (1992) Nemzetközi Kapcsolatok Európai Intézete (Institut Européen des Hautes Études Internationales), Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok, posztgraduális diploma, Franciaország (1991) Politikai, közéleti tevékenység: A „Heti Válasz” c. hetilap külpolitikai publicistája (2005-) A Magyar Új Atlanti Kezdeményezés elnöke (2003-) Politikai államtitkár (2000-2002), helyettes államtitkár (1998-1999), Miniszterelnöki Kabinetiroda Kül- és Biztonságpolitikai Államtitkársága A Fidesz parlamenti frakciója Külügyi Kabinetjének szakmai titkára (1997-1998) A Magyar Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára főmunkatársa (1991-1993) Korábbi munkahelyek / pozíciók: Megbízott egyetemi előadó, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Európai Jogi Tanszék (2003-2006) Megbízott egyetemi előadó, Milánói Katolikus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Posztgraduális Intézete (2004-2006) Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézetének munkatársa (2006-) A MOL Csoport Nemzetközi kapcsolatok vezető tanácsadója (2006-) A XXI. Század Intézet Stratégiai Tanulmányok Központjának igazgatója (2002-2004) A Magyar Külügyi Intézet Tudományos munkatársa (1996-1998) A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete tudományos munkatársa (International Institute for Strategic Studies, IISS) London (1995-96) A Világbank Gazdasági Fejlődés Intézete konzulense (The World Bank, Economic Development Institute) Washington DC (1994) Nyelvtudás: Angol, francia, olasz Kitüntetések, díjak, egyéb: Francia Nemzeti Érdemrend Parancsnoki Fokozata, 2001. Szolgálati Emlékjel Polgári Tagozata Kitüntetés, Magyar Honvédelmi Minisztérium, 1999. Főbb publikációk: „Energia, politika – Energiaválság és energiapolitika: Egy dilemma történeti gyökerei” Kommentár, 2007/3; „Piac vagy politika, Európai Energiabiztonsági Koncepciók” Külügyi Szemle, 2005/3-4; „New International Approaches to the Solution of Future Problems in Central Europe”. In: Conflict Resolution, New Approaches and Methods. Társszerző. UNESCO Publishing, Paris, 2000; „La souveraineté à la fin de XXe siècle. Vue d’Europe Centrale”. In: Entre Union et Nation. Társszerző. Presses de Sciences Po, Paris, 1998; „Polgári-katonai kapcsolatok (Ki őrzi az őrzőket?)” In: Biztonságpolitika. Stratégiai és Védelmi Kutató Intézet-ELTE BTK-MTT, Budapest, 1997; „Az átalakuló NATO”. In: Az Észak Atlanti Szerződés Szervezete. Tanulmányok és Dokumentumok, SVKI, Budapest, 1997; „Central European Civil-Military Reforms At Risk”, Adelphi Paper No.306. IISS, Oxford University Press, 1996. (Címek a publikáció eredeti nyelvén).