Szabó Tímea

1976-ban születtem Budapesten. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végeztem, majd később a Harvard Egyetem jogi karán tanultam. Kezdetben öt évig újságíróként brit és amerikai lapoknak illetve hírügynökségeknek tudósítottam Magyarország jelentősebb gazdasági és politikai eseményeiről. Ezután a Harvard Egyetem jogi karához tartozó kutatóprogramhoz kerültem, először mint kutató, később mint kutatásvezető. Itt az ENSZ politikai szárnyának megbízásából fegyveres konfliktus-megelőzési stratégiákról, ill. sérülékeny csoportok védelméről folytattunk kutatásokat. 2001 nyarán három hónapig Pakisztánban dolgoztam az International Rescue Committee nevű civil szervezetnél, ahol többek között az afgán menekültek érdekérvényesítő képességét igyekeztem erősíteni a pakisztáni kormány politikájával szemben. 2001. szeptember 11. előtt egy héttel tértem vissza Bostonba, ahol a terrortámadást követően az afgán konfliktus rendezésével kapcsolatosan indítottunk kutatást. Az amerikai bombázások befejeztével Afganisztánba költöztem, és Kabulban egy ideig még a Harvard megbízásából az ENSZ afganisztáni missziójával dolgoztam együtt az új afgán kormány kapacitásfejlesztésén. Néhány hónappal később csatlakoztam a CARE International szervezetéhez, ahol egy országos emberi jogi felmérést vezettem, melynek eredményével európai és amerikai kormányoknál lobbiztunk jelentős sikerekkel. 2003 őszén hazaköltöztem, majd 2004 elején csatlakoztam a Magyar Helsinki Bizottsághoz, ahol közel négy évig, fiam születéséig koordináltam a Menekült Programot. Napjaim jelentős részét jelenleg is Gergő fiammal töltöm. Szeretek túrázni, futni, biciklizni, evezni, síelni, és minden olyan sportot, amit a szabadban lehet végezni. Szeretek utazni, szeretem a hegyeket, a tengert, Afganisztánt, a finom borokat még finomabb sajtokkal, a jó könyveket, és szeretem a sok nevetést a családommal és a barátaimmal.