Sértő-Radics István

Születési hely: Budapest. Születési idő: 1949. szeptember 30. 1994 óta Uszka község polgármestere és az SZDSZ tagja. 2004 május 1. óta az Európai Unió Régiók Bizottságának alelnöke. Hazánk uniós csatlakozása óta az EU Régiók Bizottsága Magyar Nemzeti Delegáció elnökeként is dolgozik. 2004-2008 a Régiók Bizottsága (RB) ALDE frakció alelnöke. 2008 februárjában az RB külügyi (RELEX) szakbizottság elnökévé is megválasztották. Brüsszeli tevékenysége során a magyar delegáció az újonnan csatlakozott országok küldöttségei közül a legaktívabbá vált. A Magyar Nemzeti Delegáció így hátasos érdekérvényesítő tevékenységet fejt ki a magyar régiók és önkormányzatok javára, uniós szinten. A külügyi szakbizottság elnökeként megszilárdította az RB szerepet a tagjelölt országok önkormányzatainak EU-s integrációjában, önkormányzati választásaik EU-s monitorozásában. Új és szinten sikerrel végzett feladata az EU- Mediterrán partnerség regionális es önkormányzati dimenzióinak megalapozása, valamint hasonló tevékenység az EU Keleti Partnerség célországiban, amelyet az Európai Unió Tanácsának felkérésére a Régiók Bizottsága megbízásából végez. Egyéb Nemzetközi tapasztalatok: 2001-2002-es tanévben az USA Mississippi Állami Egyetemén, Oxfordban kutató és oktató. Témája: az amerikai és magyar önkormányzati kisebbségi politika összehasonlítása. Szakmai érdeklődése: területfejlesztés, önkormányzati kisebbségi politika, önkormányzati szociális és egészségügyi politika. Legmagasabb iskolai végzettség: orvostudományi egyetem, a belgyógyászat, kardiológia és házorvostan szakorvosa. 1991/92 tanévben egy év posztgraduális képzésben vett részt a Johns Hopkins Egyetem társadalom egészségügyi szakán Baltimore-ban, Maryland állam, USA. 1974-től, mint orvos, járási, megyei szintű kórházakban és országos intézetben végzett belgyógyász és kardiológusi munkát, 1992 óta háziorvosi gyakorlatot folytat Tiszabecsen. Gyakorlati képzésben vett részt amerikai kórházakban. 2005 óta rendszeresen dolgozik háziorvosként az Egyesült Királyságban is. Nyelvtudás: angol felsőfokú szinten (középfokú magyar nyelvvizsga és felsőfokú szintű amerikai nyelvvizsga) Orosz alapfokú nyelvvizsga. Kitüntetés: 1998-ban megkapta az Európai Unió és az Egyesült Államok közös Demokráciáért és Civil Társadalomért Díját, 2003-ban a Köz Szolgálatért Érdemrendet.