Osztolykán Ágnes

1974-ben születtem Csengerben. Diplomámat a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának Politológia szakán szereztem 1998-ban. Már egyetemista koromban is tudtam, hogy tudásomat, ismereteimet a romák társadalmi integrációjához kötődő szakterületen kell kamatoztatnom, hiszen az akkori és jelenlegi adatok is azt mutatták, mutatják, hogy mi, roma értelmiségiek sajnos még most sem vagyunk elegen. Így tanárként, majd a Soros Alapítványnál munkálkodtam. 2002-ben kezdtem köztisztviselői pályámat, ahol 6 évet töltöttem el. 2003-ban nemzetközi együttműködésben megrendezésre került egy nagy szabású konferencia „Romák a bővülő Európában”, és a „A jövő kihívásai” címmel, melyen magas rangú közép-kelet európai miniszterelnökök illetve kormányzati tisztségviselők vettek részt, amikor is a 2005-2015 közötti időszakot a Roma Integráció Évtizedévé nyilvánították. Ezek után én kaptam meg az Évtized Program köré felálló Titkárság felállításának és operatív működtetésének feladatát. Az Évtized Program egy olyan nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja, hogy kormányok, kormányközi – és civil szervezetek együtt a roma civil társadalommal siettessék a fejlődést abba, hogy a romák életminősége javuljon, és tegyék ezt olyan módon, hogy az elért fejlődés mérhető és mennyiségileg meghatározható legyen. A Titkárság azóta kivált az országok közigazgatási struktúrájából és független alapítványként működik Budapesten, ahol jelenleg Program Managerként tevékenykedem. Számos alapítvány és civil szervezet alapításában és működtetésében vettem részt. Jelenleg aktívan közreműködöm az „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” című programban, mely tulajdonképpen egy mellrák szűrő és felvilágosító kampány hátrányos helyzetű nőknek. Szabadidőmet a 3 és fél éves kisfiammal töltöm, nagyon szeretek olvasni, főként szépirodalmat.