Lelkes Orsolya

Szociálpolitikával, közpolitikával foglalkozó közgazdász vagyok. Budapesten születtem és nőttem föl. A rendszerváltás idején kezdtem el a Közgazdasági Egyetemre járni, így azt kezdetben Marx Károlynak, később „Budapesti”-nek hívták. Mára Corvinus lett belőle. A Pénzügyminisztérium Költségvetési főosztályán helyezkedtem el, ahol több évig dolgoztam. Ezután a London School of Economics-on először egy újabb diplomát, majd doktori fokozatot szereztem. Eközben bekapcsolódtam az ottani Centre for Analysis of Social Exclusion kutatóintézet munkájába, és a tanszéken tanítottam. Visszatérve megbízást kaptam a Pénzügyminisztériumban egy új, döntés-előkészítéssel foglalkozó kutatóosztály felállítására. Kollégáimmal számtalan fontos hatáselemző tanulmányt készítettünk, amit rendszeresen nyilvánosságra is hoztunk előadásokon és Kutatási Füzetek formájában. Eközben bekapcsolódtam az Európai Uniós csatlakozás körül sokasodó feladatokba: Magyarország képviselője lettem a strukturális reformokkal foglalkozó, közvetlenül a Miniszterek Tanácsa alá rendelt Gazdaságpolitikai Bizottságnak, ahol az európai gazdaságpolitika irányelveit és a szükséges reformokat készítettük elő. Jelenleg az ENSZ-hez kötődő European Centre for Social Welfare Policy and Research nevű kutatóintézetben dolgozom, Bécsben. Számos nemzetközi kutatási projektben vettem részt az Európai Bizottság megrendelésére, ahol szegénységgel, társadalmi kirekesztéssel, adóreformmal foglalkoztam. Szenvedélyem a boldogságkutatás, azaz a gazdasági fejlődés új szempontú megközelítése, mely a jövedelem mellett más mutatók használatát is figyelembe veszi. Politikai pártnak korábban tagja nem voltam, pártnál szakértői szerepet sem vállaltam, de az LMP célkitűzéseit lelkesen támogatom.