Iványi Gábor

Iványi Gábor, Szolnok 1951. október 3. (Lelkész-pedagógus család 11 gyermekéből másodikként. Nős, hat gyermek, egy unoka.) Elemi tanulmányok és érettségi Nyíregyházán, a Vasvári Pál Gimnáziumban. 1970-74-ig teológus, lelkész hallgató a Szabadegyházak (SZET) Lelkészképző Intézetében. 1976-79-ig a MET házi teológiai akadémiája Diploma 1991 - Wesley János Lelkészképző Főiskola 1996 Doctor of Laws - Roberts Wesleyan College, Rochester USA 2008 Címzetes egyetemi tanár (Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem) 1973-tól a Magyarországi Metodista Egyházban segédlelkész, majd tagja az említett egyházból kirekesztett lelkészek és hívők csoportjának, 1974-1981-ig illegalitásban 1974-ben a SZET lelkészképzőjéből (egyház)politikai okokból fegyelmi kizárás. 1975 A Metodista Egyházból való eltávolítás. 1976-77 világi bírósági előtt való elítéltetés felfüggesztett börtönbüntetésre egyesületi joggal való visszaélés címén. Éveken át az illegális (hatóságilag elvett temploma előtt, a szabad ég alatt összejövő) kispesti metodista gyülekezet lelkésze. 1981 Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyik alapító lelkésze (ma az egyház alelnöke és békásmegyeri egyházközségének templomépítő parókusa). 1979-ben a SZETA (Szegényeket Támogató Alapítvány) alapító tagja. 1979 az illegális Beszélő egyik alapító szerkesztője, és a Nyitott Ajtó illegális egyházi folyóirat alapítója. 1990 - az Egyház és Világ munkatársa 1989-től az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke. 1987-től a Wesley János Lelkészképző Főiskola megbízott igazgatója, majd főigazgatója, ma határozatlan időre rektora. 1988-89: a Hálózat tagja és első ügyvivő testületének egyik tagja (Göncz Árpád, Solt Ottília és mások társaságában) 1990-94 és 1998-2002: országgyűlési képviselő, az első ciklusban az Emberjogi, Vallásügyi és Kisebbségi Bizottság tagja. A 80-as években a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, parlamenti időszakban pedig a Magyar-Izraeli Baráti Társaság tagja. 1987: Az Élet és Világosság egyházi lap alapító szerkesztője, és azóta rovatvezetője. 1993-99-ig a Fővárosi Szociális Központ és Intézményei igazgatója Kitüntetések: 1997 Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje 1997 Tolerancia díj 1997 Puszedli-díj 2002 Maecenas díj 2003 Magyar Köztársaság elnökének arany érdemérme 2004 Radnóti Miklós díj 2006 Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje 2006 Emberi Jogokért Emlékplakett 2007 Magyarországi Zsidókért díj 2008 Pro Urbe Budapest díj A Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégium nevű intézmények (Abaújkér, Beregdaróc, Budapest (VIII.; X.; XVIII.kerület), Dunaújváros, Gemzse, Gulács, Gyüre, Jánd, Márokpapi, Szeged) egyházi felügyelője. A nemzetközi tudományos életben a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektoraként a Council for Christian Colleges & Universities, valamint az Association of Free Metodist Educational Institutions tagja. Publikációk különféle lapokban, folyóiratokban, könyvekben társszerzőként. Könyvei: Hajléktalanok, 1997; A nagykorú tanítvány, 2007.

Hivatalos honlap