Ertsey Katalin

Budapesten születtem, 1966-ban, csupa építészből álló családba. Viharos középiskolai évek után – melynek során politikai és egyéb konfliktusaim is akadtak – végül magántanulóként érettségiztem a Kádár korszak végnapjaiban. Pécsre mentem egyetemre, ahol először az egyetemi reformok kapcsán, majd 1988-tól a Fidesz tagjaként folytattam a régi rendszerrel való konfrontálódást. Életem egyik legmegrázóbb élménye volt később a Történeti Hivatalban olvasni a rólam szóló ügynökjelentéseket. Mikor két évre rá a párt bekerült a parlamentbe, megnyugodva tértem vissza valódi közegemhez, a civil társadalomhoz, gondolván, hogy tegyék a profi politikusok a maguk dolgát, én is teszem az enyémet. Ezen álláspontomat csak 20 évvel később voltam kénytelen felülbírálni, amikor újra megcsapott a politika szele az LMP előkészítő folyamata során és be kellett látnom, hogy a „profi” politika ennyi idő alatt sem oldotta meg a rendszerváltáskor többek között általam is rájuk bízott feladatot, ellenben velejéig korrupttá és értékvesztetté vált. Szakmai hátterem elsősorban a vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR), üzleti etika és a fenntartható fejlődés (FF) területekhez köt. Sok-sok éve ez a fő témám, hol nonprofit, hol pedig akadémiai, vagy épp vállalati szemszögből közelítve. Ezen belül személyes kedvencem mindig is a „leadership” témája volt. Azt gondolom, hogy akkor lesz fenntartható jövő Magyarországon, ha kialakul egy vezetőréteg, amely felelősen, hitelesen és kreatívan képes irányítani. Ebben különlegesen fontosnak tartom a jelenlegi munkahelyem, a Common Purpose Magyarország Egyesület szerepét, amelyben a jövő vezetőit képezzük. Előtte egy nagyvállalat CSR tevékenységét segítettem tanácsadóként és vezettem a vállalat alapítványát. Mindig fontos volt számomra, hogy sokszínű legyen az életem: a fizetett munkám mellett sokat dolgozom önkéntesként és szakértőként, tartok üzleti etika órákat a Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint más képzéseket az egyéni és vállalati felelősségvállalás témában. Magam is folyamatosan tanulok: legutóbb üzleti etika és esélyegyenlőségi szakértő végzettséget szereztem. De ami a legfontosabb: igencsak aktív 5 éves ikerlányaim mamájaként próbálom egyensúlyba hozni a munkámat, az önkéntes feladataimat és az ő terelgetésüket.