Cserhalmi György

1948. február 17-én született Budapesten. 1971-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd ugyanebben az évben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. 1972-től három évig a veszprémi Petőfi színházban játszik, majd két Debrecenben töltött év után a Nemzeti Színházba szerződik. 1977 és 1979 között volt a Nemzeti társulatának tagja, majd 1979-ben leszerződött a Mafilmhez. 1983-tól játszott a Katona József Színházban, majd 1989-ben visszaszerződött a Nemzeti Színházhoz. 1991-től kezdve szabadúszóként dolgozott. 1996-ban az Új Színház, 1999 és 2004 között pedig a Radnóti Színház társulatának tagja lett. 2004-től ismét szabadúszó, a Labdatér Teátrum megalapítója. Jelenleg is több darabban játszik, többek közt a Nemzeti Színházban, ahol Euripidész drámájában, az Oresztészben Meneláoszt alakítja. Több, mint 200 filmben játszott. Néhány fontosabb Cserhalmi-film: Agitátorok (1969), Rózsa Sándor (1971), 141 perc a befejezetlen mondatból (1974), Az ötödik pecsét (1976), Psyché (1980), Mephisto (1981), Dögkeselyű (1982), A nagy generáció (1986), Hajnali háztetők (1986), Tüske a köröm alatt (1987), Sztálin menyasszonya (1990), Törvénytelen (1994), Kígyók városa (1994), Megint tanú (1994), A Hídember (2001), Hamvadó cigarettavég (2001), Az ember, aki nappal aludt (2003), Kontroll (2003), A temetetlen halott (2004), A fény ösvényei (2005), Vadászat angolokra (2005), Eszter hagyatéka (2008) Szinte az összes magyar rendezővel dolgozott, Jancsó Miklóstól kezdve Fábri Zoltánon és Bacsó Péteren át a „fiatal” Antal Nimródig. 1986 óta érdemes művész. Balázs Béla-díjat 1982-ben, Kossuth-díjat 1990-ben kapott. 2004-ben tüntették ki az Európai Unió Filméletmű-díjával. Húsz éve él a Káli-medencében, Kékkúton. Egy gyermeke van.