Csapody Miklós

1955. szeptember 8-án születtem Sopronban, a H?ség Városában.

Édesanyám (1935) sopronszécsényi parasztcsaládban született, ma már nyugdíjas óvónő. Édesapám, Dr. Csapody István (1930-2002) régi soproni családból való. Botanikus, az egyetem Széchenyi-díjas professzora volt, nevéhez fűződik az Ausztriával közös Fert?-Hansági Nemzeti Park megalapítása. Hárman vagyunk testvérek: Tamás öcsém (1960) jogász-szociológus, Eszter húgom (1961) háztartásbeli, mindketten családosak.

1974-ben érettségiztem szülővárosom Széchenyi István Gimnáziumában angol–német nyelvszakosként, ősszel a szegedi József Attila Tudományegyetem bölcsészkarára nyertem felvételt. Itt végeztem 1979 nyarán, magyar–történelem–20. századi irodalom szakon.

Érdeklődésem korán az újabb, illetve a kortárs és a határon túli magyar irodalom felé fordult. Egyetemi éveimből máig Ilia Mihálynak, a Tiszatáj legendás főszerkeszt?őének, ma már nem élő professzoraimnak, és híres néprajztudósunknak, Bálint Sándornak köszönhetek a legtöbbet. Róla írott politikai monográfiám (a koalíciós id?kben a Barankovics-féle Kereszténydemokrata Néppárt képviselője volt) 2004-ben látott napvilágot. Gyulai Endre szeged-csanádi püspök megbízásából szentszéki boldoggá avatási bizottságának tagja vagyok.

Egyetemi éveimben a Bölcsész című irodalmi lapot szerkesztettem, később a Hungarian Studies és a Hungarológiai Értesítő munkatársa voltam, kritikákat, tanulmányokat írtam (közülük kétkötetnyi, A díszmagyar, és az Erdélyi féniks rövidesen megjelenik), továbbá az Írószövetség József Attila Körének könyvsorozatát szerkesztettem.

1982-ben doktoráltam summa cum laude erdélyi magyar kisebbségtörténetből, disszertációm címe: Egy nemzedék iskolája: az Erdélyi Fiatalok.

Mivel a modern magyar irodalmi tanszéken (Ilia Mihály), az összehasonlító világirodalmi tanszéken (Vajda György Mihály), és a legújabb kori egyetemes történeti tanszéken (Csatári Dániel) is oktatói ajánlatot kaptam, szerettem volna Szegeden maradni, de ezt – amint a III/III-as iratanyagból kiderült – a politikai rendőrség megakadályozta. Ugyancsak Ilia Mihály révén kerültem 1979-ben Budapestre, életem első munkahelyére, az akkori Kulturális Minisztérium Irodalmi Főosztályára, ahol az ún. vidéken szerkesztett irodalmi folyóiratok és a határon túli magyar irodalom referense lettem: miniszterem Pozsgay Imre, főosztályvezetőm Bíró Zoltán, az MDF első elnöke volt.

1982-ben, a Ion Lancrünjün magyarellenes könyvére válaszoló Köteles Pál-cikk miatt, amely a Tiszatájban jelent meg, munkahelyemről politikai okokból eltávolították. 1982-t?ő 1989-ig az Országos Széchenyi Könyvtár alkalmazottja voltam, kezdetben a Nemzetközi Csereszolgálaton, később a Kutatásszervezési Csoportban. 1988 őszén, Mészöly Miklós író, Pomogáts Béla irodalomtörténész és Szörényi László irodalomtörténész (ma az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója) ajánlására Soros-ösztöndíjat kaptam Münchenbe, ahol az ottani Magyar Intézetben dolgoztam. Itt az egykor az Erdélyi Fiatalok (1930–1941) csoportjához tartozó történész, Bíró Sándor nagy munkáját készítettük elő kollégáimmal a kiadásra, amely közel félezer oldalon, Kisebbségben és többségben. Román és magyarok (1867–1940) címmel 1989-ben jelent meg Bernben, az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem kiadásában.

1989 őszén, a politikai változások közeledtével a Minisztertanács Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Titkárságának munkatársa lettem. A választásokig ez a szervezet alapozta meg azt a munkát, amelyet az Antall-kormány idején már a Határon Túli Magyarok Hivatala, illetve a hazai kisebbségek ügyeivel foglalkozó Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal folytatott. A Kisebbségi Titkárságon a határon túli magyarság akkoriban szerveződő csoportjaival, pártjaival és szervezeteivel való kapcsolattartás volt a feladatom (egy évvel később, már képviselőként, a kisebbségi törvény előkészítése).

A fiatal írókat először összegyűjtő lakiteleki tanácskozáson 1979-ben vettem részt, tagja voltam az MDF létrejöttét előkészítő kiterjedt értelmiségi körnek. Az MDF-nek, első pártomnak megalapítása óta tagja vagyok. 1990 óta négyszer szereztem egyéni képviselői mandátumot, mind a négyszer lakóhelyemen, Budapest 15. számú válaszkerületében, azaz Lágymányos, Gellérthegy, Szentimreváros körzetében. Első könyvemért 1994-ben Kölcsey-díjat kaptam.

1979 óta, tehát Budapestre költözésem óta vagyok tagja a római katolikus Budai Ciszterci Szent Imre Egyházközségnek, 1990 óta a Szentimrevárosi Egyesületnek.

Feleségem köztisztviselő, ugyancsak római katolikus. 1989 óta dolgozik a kulturális államigazgatásban (1990 óta vagyok képviselő). Kezdetben a román, francia, Benelux-és Maghreb-térségi kapcsolatok nemzetközi referens volt, 22 kormány- és tárcaközi egyezményt készített elő. 1995-ben, Brüsszelben megrendezte a Jubilate Hungaria című rendezvénysorozatot, amelynek keretében felavatták Bartók Béla ottani szobrát. Megszervezte budapesti Belga szecesszió és Belga szimbolizmus című kiállítokat is, amiért a belga uralkodó a Belga Lovagrenddel tüntette ki.

Részt vett a Franciaországi Magyar Évad, a budapesti Román Kulturális Hetek keretében a nagybányai festők és Mattis-Teutsch kiállításainak megszervezésében: 20 év szünet után elérte a Magyar Köztársaság bukaresti Kulturális Központjának megnyitását. 2000-től a Külföldi Kulturális Intézetek Osztályának vezetője volt, 2002 óta a Külföldi Magyar Kulturális Intézetek Igazgatóságának vezetője. Részt vett az itáliai magyar évad és az angliai Magyar Magic megszervezésében; munkaterületén nemrég megnyílt a brüsszeli, és a New York-i intézet új részlege is. Belga és más nemzetközi elismeréseit követően, 2005. Szent István napján Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztével tüntette ki, amire nagyon büszke vagyok.

Nevelt fiam 1998-ban szerzett jogi diplomát, 1999-lépett be a Külügyminisztériumba, 2002 a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja.

Első unokánk, Dorottya Borbála 2002-ben született.

Pártbéli tisztségeim (hat éven át az MDF alelnöke) egyéb politikai tevékenységem, így 16 évi parlamenti működésem (bizottságok, kezdeményezések) adataival együtt honlapomon másutt, illetve az Országgyűlés adattáraiban olvashatók.

Külön „hobbim” nincsen, olvasok, írok, szerkesztek, szeretem a komolyzenét és a színházat. Sokat autózom a Kárpát-medencében, de nyaralni jobban szeretünk itthon, mint külföldön.

Hivatalos honlap
Személyes honlap

Szavazatai

Értékelés Indítvány Szavazat
módosító javaslat a T/8847. sz. törvényjavaslathoz Tart.
módosító javaslat a T/8847. sz. törvényjavaslathoz Nem
módosító javaslat a T/8847. sz. törvényjavaslathoz Tart.
a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról Tart.
módosító javaslat a T/6217. sz. törvényjavaslathoz Nem
egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról Igen
az ember méltóságát súlyosan sértő egyes magatartásokkal szembeni védelem érdekében szükséges jogérvényesítési eszközök biztosításáról Igen
a közrend, valamint az igazságszolgáltatás működésének védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról Tart.
módosító javaslat a T/4411. sz. törvényjavaslathoz Tart.
módosító javaslat a T/4411. sz. törvényjavaslathoz Nem
módosító javaslat a T/4411. sz. törvényjavaslathoz Igen
a bejegyzett élettársi kapcsolatról Nem
a menedékjogról Igen
módosító javaslat a T/1093. sz. törvényjavaslathoz Nem
a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról Igen
módosító javaslat a T/1093. sz. törvényjavaslathoz Tart.
egyes, az egészségügyet érintő törvényeknek az egészségügyi reformmal kapcsolatos módosításáról Nem
módosító javaslat a T/18093. sz. törvényjavaslathoz Nem
egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról Nem
módosító javaslat a T/5585. sz. törvényjavaslathoz Igen