Borbély Zsolt Attila

Dr. Borbély Zsolt Attila közíró, politológus. Mint az erdélyi magyar közélet meghatározó személyét kérte fel a Jobbik európai parlamenti képviselőjelöltnek.

1968-ban született Temesváron. 1996-ban szerzett jogi és politológusi diplomát (József Attila Tudományegyetem, Szeged, illetve Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Budapest), 2000-ben kommunikációs szakirányú politikai szakértői oklevelet (Budapesti Közgazdasági Egyetem, Századvég Politikai Főiskola). Egyik megalapítója, kisebb kihagyással a megszűnésig alelnöke, 1996-tól RMDSZ szövetségi képviselők tanácsi küldötte a nemzeti liberális Reform Tömörülés platformnak. 2003 márciusában részt vesz a Reform Mozgalom megalapításában, tagja a Tőkés László által életre hívott Erdély Magyar Nemzet Tanács Kezdeményező Testületének (EMNT KT), majd az EMNT megalakulása után beválasztják a testület Állandó Bizottságába. 2000-től a Magyarok Világszövetsége Szabályzatfelügyelő Bizottságának alelnöke, 2009-től elnöke.

A Magyar Kisebbség című társadalomtudományi folyóirat szerkesztője 1995-től. Főmunkatársa a Kapunak, rendszeres szerzője a Székely Hírmondónak és az Erdélyi Naplónak. Az erdélyi magyar politikai érdekképviselet belső logikájával kapcsolatos írásai különböző konzervatív lapokban jelentek meg (Nyugati Magyarság, Magyar Nemzet, Heti Válasz, Demokrata, Erdélyi Magyarság, Átalvető, Nemzetőr és mások), 1999 és 2007 között a Károli Gáspár Református Egyetem óraadó tanára. Szerkesztőbizottsági tagja a 2009-ben alapított Trianoni Szemlének.

Kötetei: (szerk., Péntek Imrével közösen) Magyar Jövőkép, egy dinamikus magyar paradigma (1996), (szerk., egyik szerző) Amire felesküdtünk Isten és ember előtt – a Kolozsvári nyilatkozat tíz esztendeje (2002), (Szentimrei Krisztinával közösen) Erdélyi Magyar politikatörténet 1989-2003 (2003). Díj: Ezüst Toll, 2003., Magyar Nemzetért Ezüstérem, 2008.