Bokros Lajos András

Személyes adatok: Született: 1954. június 26., Budapest Tanulmányai: Közgazdaságtan; Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (jelenleg Budapesti Corvinus Egyetem). 1976: panamai Állami Egyetem: nyelvészet, irodalom, gazdaságtörténet és gazdaságpolitika. Későbbi doktori disszertációja anyaga :A közép-amerikai iparosítás és integráció, a közép-amerikai közös piac fejlődéséről.) Diplomáját 1978-ban szerezte, majd 1980-ban közgazdasági doktori értekezését védte meg (az országos légvédelmi parancsnokság pénzügyi tisztjeként, mert miután hazatért, másodszor is behívták.) Munkahelyek: 1980-1986: Pénzügykutató Intézet; 1987-1989: Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági főosztályvezető-helyettese; 1989-1991: MNB ügyvezetője. 1990-1995: Budapesti Értéktőzsde elnöke; 1990-1991:Állami Vagyonügynökség vezetője; 1991-1995: Budapest Bank elnök-vezérigazgatója; 1996-: Világbank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős igazgatója; többek között Horvátországban és Lengyelországban dolgozott kormánytanácsadó; 2009 februárjában a Nemzetközi Valutaalap tanácsadójaként járt a krízis sújtotta Ukrajnában. A Közép-európai Egyetem (CEU) professzora.Oktatási területe: makroökonómia, költségvetési politika és a rendszerváltó országok gazdaságpolitikai alternatívái. 2005 decemberétől az intézmény gazdasági irányításáért felelős vezérigazgatójává nevezték ki, ezt a posztot 2008 végéig töltötte be. 2006 januárjában az oktatási és a pénzügyminiszter az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdasági Tanácsának vezetőjévé nevezte ki. Politikai tevékenysége: A nyolcvanas években „Rikárdó Dávid” néven írt a szamizdatokban közgazdasági cikkeket. Az 1990-es választásokon a budapesti területi listáról az MSZP színeiben került be a parlamentbe, azonban két hónappal később lemondott. Az MSZP-be hol belépett, hol elhagyta. Párttagságát saját elmondása szerint 1991-ig tartotta meg. Burány Sándor, az MSZP kispesti elnöke szerint Bokros 1996-ban lépett be újra, a kispesti szervezetbe, de tagsága később megszűnt, mert nem járt se pártrendezvényekre, se tagdíjat nem fizetett. Maga Bokros azonban határozottan tagadta, hogy belépett volna a pártba. 1995. március 1.-1996. február 29.: a Magyar Köztársaság pénzügyminisztere. 2009. március óta: az MDP EP-listavezetője. 2009. március 27-én az MDF miniszterelnök-jelöltje. Nyelvismeret: Angol és spanyol nyelven felsőfokon beszél, oroszul és németül középfokon tud, valamint beszél horvátul és románul.