Béki Gabriella

1949. december 16-án születettem Budapesten. Két felnőtt fiam és két unokám van. 1968-ban érettségiztem az I. István Pénzügyi Technikumban. 1974-ben az Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen közgazdász tanári diplomát szereztem. 1980-ig kutató voltam a Nehézipari Minisztérium Ipargazdasági és Üzemszervezési Intézetében. 1983-ig tudományos munkatársként tevékenykedtem az Országos Egészségnevelési Intézetben. 1986-ban az ELTE-n szociológus másoddiplomát szereztem. 1983-tól orvosszociológiát oktattam a SOTE-n. 1993-tól több közhasznú alapítvány kuratóriumában is fontos tisztséget töltöttem be; 2000-ben a Munkanélküliség Helyett Vállalkozás Közalapítvány elnöke lettem. Az 1980-as évtized végén a Rakpart Klub egyik szervezője voltam. 1988. november 13-án az SZDSZ alapítója, 1993-ig országos szervezőtitkára voltam. Kezdetektől az országos tanács (OT) tagja vagyok, 1990-1994 között ügyvivője, a szociálliberális platform tagja. 1996-tól a szociálpolitikai tagozat vezetője voltam. 1998-tól 2003-ig az OT elnöke, majd 2003 és 2005 között újra ügyvivő lettem. 1990-től vagyok országgyűlési képviselő; minden alkalommal országos listáról szereztem mandátumot. Ma is az SZDSZ szociálpolitikai ügyekkel foglalkozó szakpolitikusa vagyok. 1998 tavaszán egyik kezdeményezője voltam a fogyatékos személyekről szóló törvénynek. 2002.-től az Országgyűlés jegyzője vagyok. A 2004. június 13-i európai parlamenti választásokon az SZDSZ-lista negyedik helyén jelöltek. A 2006-os országgyűlési választásokon országos is országos listáról szereztem mandátumot. Az Országgyűlés alakuló ülésén, 2006. május 16-án ismét a törvényhozás jegyzőjévé választottak. 2006. május 30-tól az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság tagja vagyok.

Hivatalos honlap

Szavazatai

Értékelés Indítvány Szavazat
módosító javaslat a T/8847. sz. törvényjavaslathoz Igen
módosító javaslat a T/8847. sz. törvényjavaslathoz Nem
a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról Igen
módosító javaslat a T/6218. sz. törvényjavaslathoz Igen
módosító javaslat a T/6217. sz. törvényjavaslathoz Nem
módosító javaslat a T/6218. sz. törvényjavaslathoz Igen
egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról Igen
az ember méltóságát súlyosan sértő egyes magatartásokkal szembeni védelem érdekében szükséges jogérvényesítési eszközök biztosításáról Igen
a közrend, valamint az igazságszolgáltatás működésének védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról Igen
módosító javaslat a T/4411. sz. törvényjavaslathoz Nem
a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény módosításáról Igen
a menedékjogról Igen
módosító javaslat a T/1093. sz. törvényjavaslathoz Igen
a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról Igen
módosító javaslat a T/1093. sz. törvényjavaslathoz Igen
egyes, az egészségügyet érintő törvényeknek az egészségügyi reformmal kapcsolatos módosításáról Igen
módosító javaslat a T/18093. sz. törvényjavaslathoz Igen
egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról Igen
a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény és a külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2001. évi XXXIX. törvény módosításáról Jelen, nem szav.
módosító javaslat a T/5585. sz. törvényjavaslathoz Nem
az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról Igen
az egészségügyről Igen
a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvérol szóló 1959.évi IV. tv. módosításáról Igen