Összefoglaló az EP-választáshoz kapcsolódó kampány eredményeiről

A 2009. június 7-én tartott európa parlamenti választásokhoz kapcsolódóan a Magyar LMBT Szövetség kampányt indított, hogy növelje az LMBT témák ismertségét a képviselőjelöltek körében, és hozzájáruljon az állampolgárok minél szélesebb körű tájékozottságához a pártok LMBT embereket érintő kérdésekben vallott nézeteiről. Az alábbiakban összefoglaljuk a kezdeményezés főbb tapasztalatait.

Az ILGA-Europe nemzetközi kezdeményezésének hatására a Magyar LMBT Szövetség 2009 májusában egy petíció aláírására kérte fel az európai parlamenti (EP) választáson induló magyar pártok jelöltjeit. Az EU tagállamaiban a helyi melegszervezetek által koordinált akció célja az volt, hogy az EP leendő képviselői kiemelt figyelmet fordítsanak a leszbikus, meleg, biszexuális és transzexuális emberek jogainak védelmére, amelyet a képviselők az elküldött petíció aláírásával is megerősítettek. Az aláíró képviselők vállalták, hogy az EU közpolitikai döntéshozatalának integráns részévé teszik az emberi jogokon belül az LMBT ügyek képviseletét, amelyek magukba foglalják a homofóbia elleni küzdelmet, az egyenlő bánásmódot, az antidiszkriminációs törvények betartatását, a család fogalmának szélesebb körű meghatározásának beemelését a köztudatba és a transznemű személyek jogi védelmét. A képviselői fogadalmat az SZDSZ húsz, az LMP-HP nyolc, és az MSZP két képviselője írta alá. A Fidesz-KDNP, a Jobbik, a Munkáspárt, és a Roma Összefogás Párt nem reagált a megkeresésre.

Az LMBT Szövetség emellett egy 32 kérdésből álló kérdőívet is kiküldött az EP választáson induló pártokhoz, amely magában foglalta a büntetőjogi üldözés, a beleegyezési korhatár, az egyesülési és gyülekezési jog, egyenlő bánásmód, házasság, bejegyzett élettársi kapcsolat, mesterséges megtermékenyítés, örökbefogadás, nemváltás, gyűlöletbeszéd, iskolai tolerancia programok, szabad mozgás, homofóbia elleni küzdelem, és a civil részvétel témaköreit.  Magyarországon az összes jelöltet állító párt (Fidesz-KDNP, Jobbik, LMP-HP, MDF, MSZP, Munkáspárt, Roma Összefogás Párt) megkapta az ILGA által jegyzett petíciót és az LMBT Szövetség kérdőívét is. A pártok közül egyedül a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt töltötte ki a Szövetség kérdőívét. Az LMP álláspontja 81, míg a Humanista Párté 94 százalékban egyezett meg a Szövetség véleményével.

A Szövetség összesítette a képviselők által az LMBT emberek szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró törvényjavaslatokra, határozatokra leadott szavazatokat is. A magyar Országgyűlésben a legnagyobb arányban az SZDSZ (88%) szavazta meg az LMBT témájú törvényeket, utána az MSZP következik (73%), az MDF (43%), végül a FIDESZ (19%). Az Európai Parlamentben az LMBT ügyek kapcsán történő szavazáskor teljes mértékben (100 %-ban) az MSZP és az SZDSZ támogatta az indítványokat, őket követi a FIDESZ (45%) majd az MDF (33%).

A kezdeményezés honlapja a választások után sem szűnik meg. Egy olyan, folyamatosan bővülő  információforrássá alakul, amely részletes és megbízható információkkal látja el a politika iránt érdeklődő meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű embereket, illetve a melegjogok érvényesülését figyelemmel kísérő szélesebb közönséget.