Ön a Magyar LMBT Szövetség 2009-es választási kampányoldalának 2009. július 10-i archivált változatát olvasssa.

Hírek

Sajtóközlemény a honlap indulásáról

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/lmbtszov/epvalasztas2009.lmbtszovetseg.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 842.
  • strict warning: Declaration of content_handler_field::options() should be compatible with views_object::options() in /chroot/home/lmbtszov/epvalasztas2009.lmbtszovetseg.hu/html/sites/all/modules/cck/includes/views/handlers/content_handler_field.inc on line 208.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/lmbtszov/epvalasztas2009.lmbtszovetseg.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/lmbtszov/epvalasztas2009.lmbtszovetseg.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /chroot/home/lmbtszov/epvalasztas2009.lmbtszovetseg.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /chroot/home/lmbtszov/epvalasztas2009.lmbtszovetseg.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
ÖSSZESÍTETTÉK A POLITIKUSOK MELEGSZAVAZATAIT

 

Budapest, 2009. június 4. - Június 1-én elindult a Magyar LMBT Szövetség európai uniós választásokhoz kapcsolódó honlapja. A honlapon az érdeklődők megtudhatják, hogyan szavaztak a képviselők a magyar Országgyűlésben és az Európai Parlamentben a különböző melegek jogait érintő előterjesztések kapcsán. A honlapon ugyanakkor megtalálhatóak a Szövetség pártoknak küldött melegjogi kérdőívére érkezett válaszok, valamint a Szövetség választási fogadalmát aláíró képviselők névsora is.

A honlap egyszerre kíván tájékoztatást adni az európai parlamenti választásokhoz kapcsolódó aktualitásokról, ugyanakkor áttekinteni a közelmúlt meleg vonatkozású jogalkotási törekvéseit. A honlapon tehát a választáson induló pártok és képviselőjelöltek adatai mellett megtalálhatók az elmúlt években elfogadott, LMBT embereket érintő magyar, ill. európai uniós jogszabályok, valamint az, hogy a képviselők hogyan szavaztak a különböző előterjesztésekről. A szavazatok alapján minden képviselőre és pártra LMBT indexet számoltunk, amely megmutatja, mennyire melegbarát módon szavaztak a képviselők.

Az Európai Parlament napirendjére 2004 és 2009 között hét alkalommal került olyan előterjesztés, amely az LMBT emberek jogaival foglalkozott. A magyar szocialista és liberális képviselők egyöntetűen kiálltak ezen javaslatok mellett. A néppárti képviselők sokkal színesebb képet mutatnak: összességében megállapítható, hogy a konzervatív képviselők a magyar politikai viszonyokhoz képest az Unióban melegbarátabb politikát képviseltek. Míg a magyar parlamenti szavazások során csak 19%-ban támogatták a melegek jogegyenlőségét, az Európai Parlamentben 44%-ban. A különbségek az egyes képviselők között is szembetűnőek. Volt olyan magyar néppárti képviselő, aki a hétből hat indítványt megszavazott, de olyan is, aki valamennyi indítványt leszavazott.

A Szövetség csatlakozott az ILGA-Europe európai ernyőszervezet választási kampányához is, amely egy tíz pontból álló melegjogi fogadalom aláírására kérte a képviselőjelölteket. A fogadalomhoz az Európa Unió országaiból több mint 800 képviselőjelölt csatlakozott. A rangsort a brit képviselőjelöltek vezetik: 126-an írták alá a fogadalmat. A magyar képviselőjelöltek melegjogok iránti elkötelezettsége nem ekkora, eddig 12 képviselőjelölt csatlakozott: heten a Lehet Más a Politika – Humanista Párt, hárman a Szabad Demokraták Szövetsége, ketten pedig a Magyar Szocialista Párt soraiból. Az álláspontok minél teljesebb megismerése érdekében egy 32 kérdésből álló kérdőívet is elküldtünk a listát állító pártnak. Bízunk benne, hogy megkeresésünkre valamennyi párt válaszol, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a választók megismerhessék a pártok által képviselt álláspontokat.

A honlap a http://epvalasztas2009.lmbtszovetseg.hu címen érhető el.

Kapcsolat a sajtó részére:

Steigler Sándor
(06.70) 551.2346
steigler.sandor@lmbtszovetseg.hu